Internetom hara opasan virus, niko ne zna odakle dolazi

97578-superkompjuter-x

   "Careto" je španska reč za "ružno lice" ili masku (španska riječ za ružno lice ili masku) je ime novog virusa koji trenutno hara internetom, a ako se sedi da "uleti" i u vaš računar mogao bi da izazove niz ozbiljnih sigurnosnih problema, piše "The Washington Post".

Virus se širi mejlovima koji na prvi pogled deluju kao da su stigli sa legitimnih adresa. Međutim, kada korisnik klikne na priloženi link, isti ih odvodi na sumnjive stranice koje skeniraju njihov računar u potrazi za njegovim "slabostima". Virus se za sada pokazao kao najopasniji za operativne sisteme "Windows" i "Linux", a mnogi sumnjaju kako uskoro stižu i verzije za "iOS" i "Android". Jednom kada računar postane zaražen, štetni softver prikuplja lozinke, promet na mreži, prati razgovore na Skajpu, analizira Wi-Fi promet i prati rad sa podacima. Nadalje, sa vašeg računara, virus napada druge računare sa kojima ste povezani. Zanimljivo je i to da niko ne zna odakle virus dolazi.
Želite li detaljnije da proučiti o čemu je reč? "Kaspersky Labs" je objavio opširno obaveštenje u kome mogu da se pronađu dodatne tehničke pojedinosti.

Share

Add comment


Security code
Refresh

netpatrola baner upis  igraj bezbedno net-patrola kliknibezbedno